Címkék

,

2006-09-25 16:47:38

Itt kézzelfoghatóbb az Európai Unió

A múlt hét elrohant, alig mentem blogközelbe. Nekiültem a franciának, és az ‘A’ versenyvizsgára is elkezdtem készülni, amire most neveztem be.

Nyomon követtük a magyar eseményeket is. Igazi világhír lett a demonstrációkból. Kollégák kérdezgetik mi a véleményem, inkább csak érdeklődnek, nem ismerik annyira a magyar viszonyokat, hogy kialakult véleményük legyen. Még a gyógyszertárosunk is megállított amikor átmentem gyógyszerért, és kipolitizáltuk magunkat.

Itt talán egy kicsit jobban követik az európaszerte történő eseményeket. Lehet, hogy azért, mert az embernek sokféle nemzetből vannak ismerősei. Egyik szomszédja flamand, a másik lengyel, tanfolyamra görögökkel és csehekkel jár, munkatársai pedig tényleg bármelyik uniós országból lehetnek. Közelebb kerül és más értelmet nyer a nemzetköziség. Érthetően itt kézzelfoghatóbb az Európai Unió. Talán ezért felejtik el az illetékesek, hogy máshol ez nem ennyire természetes. Például Magyarországtól nem csak a fizikai távolság választja el Brüszelt. Amíg nem pályáztam ide állásra, édeskeveset tudtam arról, hogy mit jelent az Unió. Rengetegen még mindig így vannak, az egész csak valami távoli, absztrakt dolognak tűnik. Ezen (is) kellene segíteni, ha az unió sikeres akar lenni.