Címkék

,

Gondolom mindenki ismeri a már klasszikusnak számító meséből Gombóc Artúrt, a duci madarat. Amikor csak lehetősége van rá elmondja, hogy milyen csokoládét szeret. Igen, arról a bizonyos felsorolásról beszélek, hogy: kerek csokoládét, négyszögletes csokoládét, töltött csokoládét, lyukas csokoládét és így tovább. Be kell vallanom, majdnem így vagyok a csokival én is, és amikor megállok a hipermarket csokipolca előtt, el tudok nézelődni egy ideig. Szeretem, amikor nagy a választék, és végig lehet gusztálni a csokiféleségeket.

Tudom, nem mindenki van oda a csokiért (igaz, Kedvesem?), szerencsére hasonló a választék más élelmiszerekből is. Teljesen megértem, ha valaki igényli a változatosságot mondjuk a mártások, fűszerek, gyümölcsök tekintetében.

Húsz évvel ezelőtt nem így volt Magyarországon. Ha banán jött a közértbe, a hír futótűzként terjed a környéken, és percek alatt hoszú sor állt a pultnál. Természetesen csak egy kilót adtak egy embernek, hadd jusson másnak is, kérem szépen! A csoki pulton két hazai gyártó négy-ötféle terméke árválkodott. Tejből volt egyféle, zacskós, mosószerből Biopon és Ultra. Gyümölcsöt nem nagyon vettünk (kivéve a banánt!), hanem leszedtük a kertből. A krumplit felszedtük nyáron, aztán válogatás után be a pincébe. Azt ettük sülve, főve, húsleveshez és kirántott húshoz.

Változnak az idők, változnak a helyek. Nőtt a választék és arrébb kerültünk ezerötszáz kilométerrel. Nem csak csokiból, de tejből és mosószerből is annyiféle van, hogy csak győzze az ember a válogatást. Múltkor tanácstalanul álltunk a polc előtt, melyik lisztet vegyük a tízféléből. Legutóbb a krumplival voltam így a Carrefourban. Eddig számomra a krumpli egyszerűen krumpli volt, mindegy, hogy otthon megsütöm, megfőzöm, szárítom vagy a hajamra kenem. Most megtanultam, hogy krumpli és krumpli között is van különbség. Van főzésre való, sütésre alkalmas, speciálisan frituhoz termesztett, meg még mittudomén miféle, belefáradtam, hogy kiderítsem. Azt hiszem legközelebb bekötöm a szememet, kedvesem megforgat, és amelyik felé fordulok, azt fogom megvenni. Mivel számomra a krumpli még most is egyszerűen csak krumpli.