Címkék

,

Magyarországon voltunk, kezembe kerültek Schobert Norbi könyvei a Norbi Update-ről, felcsigázták a kíváncsiságomat, hát megvettem őket. Meg kell hagyni, tetszett a stílusa. A második rész bevezetőjében azt írja, hogy a könyvek megjelenés előtt állnak Szlovákiában, Csehországban, New Yorkban és Izraelben. Irány a világhír!

De mondok mást. Ha hiszed, ha nem, már sokan hallottak róla külföldön. Egy  kollégámmal beszélgettem felfelé menet az irodába. Ő tősgyökeres belga, középkorú, jópofa emberke, nem fitneszember, hogy szakmailag hallott volna Norbiról.

Én: – Menjünk a lépcsőn.
Ő: – Mi van, sportman lettél?
– Gondoltam egy kicsit többet mozgom
– Dícséretes!
– Vettem egy könyvet az egészséges élettel kapcsolatban. Egy magyar fittneszguru írta.
– Ja, az a magyar fitnesz srác, hogy is hívják, No… No…
– Norbert.
– Azaz.
– Te ismered?
– Már hallottam róla. Jó a könyve?

Jó. Kifejezetten élveztem. Kevés könyvet olvasok a táplálkozásról és az egészségről, de Norbiét le se tudtam tenni. Tetszett őszintesége saját kínlódásaival kapcsolatban és odamondogatása, ami miatt kaphatott egy-két kéretlen véleményt némely multitól. Időnként gyerekkorom köszönt vissza, például a Csepél kerékpárnál, vagy a “laza voltam mint a Rigalánc” hasonlat olvasásakor. És volt néhány megdöbbentő dolog a betegségekkel kapcsolatban, amiről fogalmam sem volt.

Én sosem voltam szó szerinti értelemben kövér, de van rajtam plusz 15-20 kiló, és az elmúlt években sikerült eltunyulnom. Április óta, amióta vidéken lakunk többet mozgok, kerékpározom, és IKEA bútorokat szerelek össze. Rájöttem, hogy változtatnom kell, amiben sokat segített kedvesem, aki folyamatosan rágja a fülemet mindenféle egészséggel kapcsolatos lehetőségekkel.

Voltak pontok az életemben, amikor elegem lett a pocakomból (amiről állandóan lecsúszik a derékszíj), és belevetettem magam fogyókúrába. Aztán kis idő múlva rájöttem, hogy nem nekem való az éhezés, van elég bajom amúgy is, minek tetézni.

Most meg azt olvasom, hogy nem kell koplalni, csak másképp enni, és mozogni sokat. Azt mondtam magamnak, ezt érdemes megpróbálni. Viszont családos ember lévén nem olyan egyszerű a dolog, nemigen fogok külön leülni vacsorázni saját egészségbarát kajámmal, a családi ebéd és vacsora nálunk közös esemény. Ezért az egész család étkezésének átreformálásáról van szó. Ami egyrészt csak kedvesem aktív közreműködésével lehetséges, mivel nálunk ő a konyhafőnök, másrészt cseppet sem ártana gumicukrot, csokit és csipszet majszoló csemetéinknek sem az egészséges kaja. Elvégre előttük még ott az egész élet.

Én benne vagyok a változtatásban. Feleségem most olvassa a könyvet, pár napon belül eldől a dolog. Ahogy odaadását ismerem egészségem megőrzésének irányában, belevágunk. Mindenesetre bicajozom tovább lelkesen, és leporoltam az alig használt Ducitréninget.