Címkék

,

Mindenki szeretne minél olcsóbban minél jobb minõségû áruhoz hozzájutni. Nincsenek ezzel másképpen Belgiumban sem. Amikor kiköltöztünk, összehasonlítottam a mûszaki cikkek itteni árát a magyarországival. Nagyon elcsodálkoztam, amikor azt láttam, hogy szinte ugyanannyiba kerülnek. Ha átszámítom az árukat forintra, otthon is ugyanannyiért lehet megvenni õket. Ebben az a durva, hogy a fizetések itt magasabbak, tehát a mûszaki cikkek esetében magasabb színvonalú dolgokat tudnak itt megvenni az emberek, illetve ugyanazt az árut sokkal könnyebben kifizetik.
Ez például a számítógép monitorokon nagyon jól lemérhetõ volt. Magyarországon is megjelentek már abban az idõben az LCD képernyõk, de az áruk miatt nem terjedtek el széles körben. Itt amikor bementem a Media Marktba, azt láttam, hogy hagyományos monitor csak mutatóban van egy-kettõ az alsó polcokon. Az emberek az LCD kijelzõket veszik.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy a belgák nem nézik meg, hogy hová teszik a pénzüket. Nagyon is odafigyelnek. Ezért van, hogy virágzik néhány cég, amelyik értékcsökkent mûszaki cikkeket árusít. Egyikük az I.H.P.O. Olyan háztartási gépekre szakosodott, amelyek értéke csökkent valami miatt. Például azért, mert a mikrosütõ szériája kifutott, és ezek az utolsó darabok, vagy mert kis szépséghibák vannak a mosógépen (mondjuk egy karcolás az oldalán, ami amúgy sem fog látszani, miután beteszik a lakásban a helyére), esetleg a fagyasztószekrény egyik polcának letört a bütyke. Akit nem zavarnak ezek a dolgok, és szeretne olcsóbban – idõnként jelentõs engedménnyel – vásárolni, annak ajánlom az I.H.P.O.-t, Brüsszelben több üzletük is van.
Azt el kell mondani, hogy nem puccos helyek, általában egy raktárban van az egész. Készítettem néhány képet (mobiltelefonnal, a minõség nem tükéletes) a benyomás kedvéért.