Címkék

,

Tegnap este Barnus belázasodott, valószínűleg összeszedett valami vírust. Persze rögtön beindult a lázcsillapítás. Reggelre Dávid is benáthásodott. Ma nem mennek oviba és iskolába, lázmérés, kamilla tea és orrpucolás a program.

Ilyenkor az ember elmegy az orvoshoz, és bekerül a belga egészségbiztosítás vérkeringésébe, ami más mint a magyar. Alapvető különbség, hogy fizetni kell az orvosi ellátásért. Ha háziorvoshoz (szemész, fogorvos stb.) megy az ember, ott helyben ki kell fizetni a vizsgálatot. Ha kórházban történik a kezelés, akkor náhány hét múlva megérkezik a számla, és kőkeményen át kell utalni. A díjak nagyon változóak, a háziorvos 20-40 euró között mozog, egy sürgősségi, éjszakai kórházi vizsgálatért könnyen kiszámláznak 100-200 eurót is.

Ez után az ember elballag a patikába, és megveszi a gyógyszert, ami szintén nem kis pénz. (Például egy doboz fájdalomcsillapító 10 euró körül van, de az antibiotikumok ára ennek a duplája.) Ha egy hatfős családon, mint a miénk, végigmegy egy fertőzés, és mindenkinek külön el kell mennie a dokihoz, aztán megvenni a gyógyszert, könnyen összejöhet néhány száz eurós számla egy hónapban. És akkor még nem beszéltünk arról, ha komolyabb gond van.

A jó oldala a dolognak, hogy ezek egy részét visszakapja az ember. Egészségbiztosítója válogatja, hogy mennyit, én a Bizottságtól 85%-ot kapok visszatérítésként. Persze nem minden esetben, a fogászati költségek például külön eljárás alá esnek, azoknak jó ha a fele visszajön. Szépen össze kell szedni az orvosi és gyógyszertári számlákat, kitölteni a megfelelő formanyomtatványt, és elküldeni az adminisztrációs részlegnek. Aztán már csak várni kell, és 4-6 hét múlva megérkezik a pénz a bankszámlára. Persze közben az embernek újra voltak kiadásai, amit majd az után számol el. Így mindig áll egy bizonyos összeg az egészségügyi költségekben.

Első látásra bonyolultabbnak és durvábbnak tűnik ez a rendszer mint a magyar, de van egy jó oldala: a 10 hónap alatt amióta itt vagyunk, még egyszer sem adtunk borravalót. Sőt, háziorvosunk óvott minket attól, hogy ajándékokat adjunk az orvosoknak, itt az nem divat. Mivel meg vannak fizetve, gondolom.