Címkék

, , , , , , , , ,

Amig bérelt lakásban laktunk nem lehetett ilyeneket csinálni, ami ott volt lehetőség azt használtuk ki. Külön gyűjtöttük a szemetet és kb. ebben ki is merült az amit tehettünk a környezetünk védelmében. 

5 éve ezen is dolgozhatunk, hogy évről évre, kis lépésekkel, de tegyünk valamit a környezetünkért. 13 fát ültettünk, plusz a bokrokat, amiket most nem is számolok. Egyik sem örökzöld, mert azt olvastam, hogy a lombhullatók sokkal jobban tisztítják a levegőt mint az örökzöldek.

Bokrokat próbáltam olyat venni, amik virágzók, évelők, igy a kertben élő kis méhek🐝 , mindenféle bogarak🦋🐌🐛🦗🐜🐞🕷 is jól érzik nálunk magukat, nem is beszélve a kismillió madárkáról🕊🐦.  Bogárhotelünk eddig is volt, ősszel szeretnék egy egész komolyat összehozni a fiukkal a kerti házikó oldalára. A kerti tavat meg megkapták a kis gőték. 🦎

Ahová csak lehet fűmagot vetettünk, lassan megszüntetjük a kavicsos helyeket. Még van két nagyobbacska rész (nekünk nagyobbacska, gyakorlatilag pár m2 😂). Egyik helyre kitaláltam valamit, Gyuszinak is tetszik az ötlet, de annak elkészítése tuti jövőre fog átcsúszni. De ha elkészül akkor jó lesz. A megmaradó kavicsos ugyancsak pici rész meg jó lesz grillezéshez, hiszen ott jobb a lecsöpögő zsír és a forróság miatt. 

Két éve folyamatosan reformálják nálunk a szemetszállítást a helyi szemetszállító cég, az Ilva. Régen színes zsákokban szállítottak a szemetet. Minden féle szemétnek megvolt a maga színe, kaptunk egy naptárat, azon jelölték, hogy mikor melyik szint kell kitenni. Persze szakadtak a zsákok, kicsik voltak vagy éppen túl nagyok. Szóval mindig akadt valami gond. Két éve bevezették először a zöldhulladék zöld színű kukáját, majd tavaly az általános hulladék fekete színű kukáját. Valamiféle azonosítót szereltek fel a kukáinkra, igy látja a kukás autó, hogy az a miénk, megméri és a tényleges szemetszállítást fizetjük ki. Mindenkinek van egy számlaszáma a szemetszállító cégnél, azt kell feltölteni, de figyelmeztetnek, ha fogy a pénz róla. Igy nincs műanyag zsák, kiszakadt zsák, stb. A papírt szépen összecsomagolt állapotban kell kitenni a ház elé, az üvegeket pedig keményoldalú tárolóban amit biztonsággal megtudnak fogni a szemetszállítok. Itt nem az a szokás, hogy lenézik a szemetszállítókat, hanem köszönnek nekik, megköszönik a munkájukat, ősszel van egy nap, amikor lehet nekik küldeni ajándékot, kedves kártyát tenni mellé, megköszönve, hogy jönnek hóban, fagyban, esőben, szélben és nyáron a tűző napon.

Ez itt a mi e havi szemetszállítási naptárunk, amire ha letöltünk egy applikációt akkor előző nap este 6-kor figyelmeztet, hogy ki kell tenni azt a bizonyos szemetet amin a dátum szerint a sor van.
Screenshot_20220509-165431_Chrome

Tavaly mikor hozták a fekete kukákat valamikor ilyentájt, akkor láttuk, hogy fura alakú valamiket tettek le pár ház elé. Természetesen furdalta az oldalamat mi lehet az, bár volt egy tippem, de csak rákérdeztünk a szomszédnál. Az önkormányzat beszerzett akárhány házi komposztálót különböző méretben, azok közül lehetett venni jelképes összegért. Gyuszit el is szalajtottam a megadott címre, jött is hamarosan, hogy hozzák nemsokára a saját kis komposztálónkat. Már egy éve gyűjtögetjük, Gyuszi hűségesen hordja hátra a zöldségek, gyümölcsök leeső részeit. Néha kerül bele a levágott fűből is, de csak tényleg ritkán. Alul van egy kis ajtó, azt felhúzva lehet majd leghamarabb jövőre kiszedni a kész komposztot. Persze bekukucskáltam most tavasszal, de még nem volt. 😂🙈

20220424_094833

Most megint akció van. Sok háznál, igy nálunk is van a földben, terasz alatt esővíztároló, fogalmunk sincs mekkora lehet. A kis kerti fészer csatornája egy földbe ásott nagyobb műanyag hordóba vezet, onnan szoktuk locsolni a melegházat amig tart benne a víz. Már gondolkodtunk, hogy jó lenne szerezni valahonnan nagyobbat, ezt meg hátra vinni a kerti házikó mögé, hogy ott is gyűjthessük a csapadékvizet. Együtt gondolkodhattunk az önkormányzati valakivel, mert idén beszereztek 1000 darab több méretű esővíztárolót. Lehet rá igénylést beadni míg van. Most megpróbálkozunk, hátha jut nekünk is belőle. Van egyszerű és van egész komoly is. Mindegyiken leeresztőcsap, ha kell beszerelik, de adnak mellé használati utasítást is. Ezt is a helyi szemétszedő céggel (ILVA) közösen csinálják, igy csak abban a tiz városkában érhető el, ahol ők a szolgáltatók. Azért ide teszem a linket, hátha olyan olvassa aki a környékünkön lakik és nem is tud róla:
Esőviztározó igénylés

fénykép

(kép forrása: Ilva)

Sajnos erre szükség is van, hiszen a 2019-es aszályos évet nem tudja kiheverni Flandria. Akkor vízkorlátozást is bekellett vezetni. Reménykedtek a szakemberek, hogy a téli csapadékos időjárás majd pótolja a víztartalékokat, de nem igy lett. És évről évre nem sikerül feltölteni a régi mennyiségre a vízlelő helyeket. Más években szeptemberre szokott lecsökkenni a talajvíz mennyisége, most idén már május környékén hátrányból indulunk. 😣 Pár napja olvastam egy cikket, elvileg forró nyarat jósolnak idénre megint, a mi környékünket pedig különösen száraznak, aszályosnak ígérik. 😦

Térképen lehet látni, hogy mely régiókban milyen szárazság várható

Nagy lesz az esély a viharokra, a rövid idő alatt nagy mennyiségű eső leesésére. Jó lesz ez a hordó megtartani azt a vizet. Mert bizony ha vízkorlátozás lesz akkor csak a melegházat locsolhatjuk  a vezetékes vízről, a többi növény kiszáradásra lesz ítélve. De reméljük nem lesz igy. 😊 Mi amit lehet mindent megteszünk, amivel lehet gazdálkodunk. Megrendeljük azt a hordót is. 😉