Címkék

, , , ,

Nagy felháborodás övezte idén a mindenki fáját itt Brüsszelben. Valakik, okos emberek kitalálták mindenféle indittatásból, hogy idén ilyen akármi legyen a mindenki fája:

csunyaság2

 

Egy átlátszó papirból vagy ponyvából vagy nem is tudom miből készült valami, láthatjátok. Egyszerüen ronda volt!

Az ugy kezdődött, hogy idén csináljanak mást, meg olyan hirek is voltak, hogy bizonyos népcsoportok miatt (nem politizálunk!!!) ne legyen karácsonyfa, ami ellen ők hevesen tiltakoztak, hogy nem is igaz, ők nem montak ilyet.  Aztán kitalálták, hogy azért lett ez, mert nagy és ezt látni messziről, ezt mindenki magáénak érezheti, stb., stb. Én ezután azt gondoltam, hogy biztos óriási lehet, ha azt akarják, hogy mindenhonnan láthassák. Ezért is akartam megnézni.

Szörnyü volt a Grande Place hangulata. Képzeljétek el a korabeli épületeket (háttérben látszik a városhoza, de ilyen épületek fogják közre a teret), az egyik hosszu oldalán felállitva nádfedeles házikók, alatta berendezve élethü viaszbábukkal a betlehemi életkép. Az állatok békésen legelésznek, mindig élő állatok szinesitik a látványt, sok-sok ember örömére. És ezzel szembe ez a “gyönyörüüü karácsonyfa”!

csunyaság1

 

Már jó párszor voltunk itt karácsony tájékán, mindig hangulatos volt a tér. Óriási karácsonyfa a közepén, az emberek körbeállták, a városháza falain, tetején pedig időnként szines képek, kisebb müsor futott, kellemes karácsonyi zenével. Az emberek mindig megtapsolták! Mennyire jó érzés volt a tavalyi, a végén Europa minden nyelvén ki volt irva, hogy “Boldog karácsonyt!”, magyarul is. Idén? Már a rondaság felvillanásakor több füttyszó elhangzott, mely végig is kisérte, majd a végén több volt a fütyülés mint a taps. A zene is valami ultramodern karácsonyinak nem nagyon mondható valami volt, amiből néha fel-felcsendült, jó indulattal kihallható volt némelyik karácsonyi dalocska.

Én azt gondolom, hogy ezzel jó alaposan mellélőttek, még akkor is, ha voltak pár szép pillanatok, nem feltétlenül a karácsonyfának egy pillanatig sem nevezhető tákolmány miatt:

városháza fényei2

 

városháza fényei

 

Most ne gyertek nekem a fenyőfák védelmével, kérlek! Itt Hollandiában sok embernek adnak munkát, megélhetést, hogy azokat a fenyőfákat termesztik, amelyeket aztán egyszer kivágnak, hogy pár hétre diszitsék az otthonokat. Ha nem igy lenne, akkor ezeknek az embereknek más munka után kellene nézni. A fenyőket ugy termesztik itt, mint mások a káposztát, a buzát, stb. más növényeket. Nem az erdőt ritkitják, nem a természetet kárositják, ha nem vágnák ki őket egyszer, akkor soha el sem ültették volna őket. És mint máshol, itt is nagy dicsőség, öröm volt, ha valakinek a fája állhatott a Grande Place-on.

Mérges vagyok, no! Ti állitanátok ilyen izét a szobátokba, hogy na nesze gyerekek, ez itt most a karácsonyfa? Még köszönő viszonyba sincs a fenyőfával! Kb. olyan nekem, mint a mai egy-két modern mese eltorzult alakjaival és egyáltalán nem életképes történeteivel, amik hát hová is torzitják a gyerekek szépérzékét, lelkét? Nem morgok tovább!