Címkék

, , , , ,

Jelen állás szerint nem!

Tegnap megérkezett a hivatalos válasz a NEFMI-től. Ezt a levelet az illetékes gyámhivatalnak cimezték, melyben benne van a mi levelünk, a véleményünk az egész helyzetről.

Aztán jönnek paragrafusok, meg hivatkozások, leginkább az 1952 (!!!)-es törvényre, de egy a lényeg, az illetékes szerint a mi esetünkre nem vonatkozhat az indokaink alapján is, és idézem: ” … a jogszabály alkalmazásának az egyszerüsitése megtörténik az uj Polgári Jogi Törvényben.”

Irnak még arról, hogy történtek már ezzel kapcsolatban a gyerekek kárára történő visszaélések, amiket nem is kétlek. Elegendőnek találták, ha igazolást nyer, hogy a családi pótlékot nem kapjuk már (ezt amikor kijöttünk megszüntettük, hiszen jogtalan is lenne mindkét országból felvenni a családi pótlékot, csak egyre van mindenki feljogositva, de ez azt hiszem egyértelmü is!) és az iskolától beszerzünk egy iskolalátogatási igazolást. Ezzel sem lesz gond!

Továbbá tanácsolták a hasonló esetekre bevezetni egy jegyzőkönyv felvételét “… melynek során a szülők nyilatkoznak arról, hogy életvitelszerüen tartózkodnak külföldön kiskoru gyermekeikkel együtt, igy kérik a hazai lakcimnyilvántartásból való törlésüket.”

Most már csak azt kellene valahogy kideriteni, hogy a kettőnk lakcimét megszüntették-e már, hiszen lassan letelik a 3 hónap a bejelentés óta, vagy a négyünkét egyben intézik. Ha ez utóbbi áll fenn, akkor az gáz, mert akkor ugyancsak fenn áll az autóval utazás problémája Magyarországra és a jegyzőkönyv elkészitésének a lehetősége. Mert ugye akkor hivatalosan csak 24 óráig lehetünk a külföldi rendszámu autónkkal az országba, az alatt kellene elintéznünk a gyámügyet, meglátogatni mindenkit és még el is huzni gyorsan.

Gyuszi adott pár napot az illetékes gyámhivatalnak, holnap telefonál a vezetőnek. Majd akkor tudunk már biztosat, hogy mikor, hol, mit és hogyan gondolják? Még áthidaló megoldásnak gondoltunk a Nagykövetségre is, hátha itt is el lehetne késziteni ezt a jegyzőkönyvet, hátha nem ragaszkodnak az ottani megjelenéshez. És hátha tudja az egyik mancs, hogy mit csinál a másik, mert különben nem megyünk idén Magyarországra. Tavaly november elején voltunk legutóbb. 😦

Tehát, ha valaki hasonló levelet kap, akkor ne riadjon meg (legalább is próbálja meg!) az után, hogy elolvasta a fenyegetőző hivatalos levelet, nyugodtan irjon, megadom a nevet, elérhetőséget és tényleg gyorsan válaszolnak. Gondolom senkinek nem érdeke a halogatás! És reménykedjünk a mosolygós végkifejletekben! 🙂 Végre! 🙂

Ja, és még egy! Igazán rendes volt a hivatal, de tényleg! Komolyan vették és válaszoltak hamar, nem hagytak minket őrlődni, bár lehet, hogy az utolsó mondat is ösztökélte őket, hogy nem szerettek volna e miatt egy ujabb jogi bonyodalmat, amit megemlitettünk.