Címkék

, , , , , , , , ,

Reggel betelefonáltam, mert pont ma van fogadóóra a Nagykövetségen és Gyuszi is itthon van. Próbáltam elmondani a problémámat, de a gyerekekkel kapcsolatos jogszabályoknál teljesen elakadtunk, kérték menjünk be. Bementünk!

Először is próbáltunk valamit kicsikarni az autóval kapcsolatban. Meglepetésünkre ők sem tudtak semmi biztatót mondani. Elmondta a Konzul asszony, hogy ismerik ezt a nagy problémát amit a  január 1-vel életbe lépett jogszabály okozott. Irtak az illetékes szerveknek, kérték, hogy kapjanak jogmagyarázatot, mert sok az érdeklődő és nem tudnak konkrét tájékoztatást adni. Választ nem kaptak! Igy csak azt tudták tanácsolni, hogy bizzunk a magyar rendőrök jóindulatában, hogy azért nem akarnak ők minket bántani, hiszen nem ellenünk készült ez a törvény. Mondtuk, hogy ez mind szép és jó, de mi van, ha olyannal akadunk össze, akit egyáltalán nem érdekli ez és a jog szerint jár el, tehát elveszi az autónkat és ehhez minden joga meg van hozzá. Széttárt kar volt a válasz!

Akkor felvetettük, hogy megszüntetnénk a Mo-i lakcimünket, ha már ugy sem kötelező Gyuszi munkahelyénél. Elmondtuk aggályainkat a gyerekekkel kapcsolatban (én készültem, kiirtam a paragrafusokat, meg mindent, hogy meg tudják keresni a jogszabályt). Azt mondta, hogy ő egyszerüen ezt nem tudja elképzelni és nem tud mit mondani. 

Végül is ugy döntöttünk, hogy megszüntettük a Mo-i lakcimünket külföldi letelepedés jogcimén. Ez azt jelenti, hogy a személyes adataink továbbra is maradnak Magyarországon, de nincs bejelentett lakcimünk az országban. Ki is töltöttük a szokásos bejelentő piros papirokat, alá is irtuk, leperkáltuk a pénzt érte, mert hát a két szép szemünkért nem csinálták meg. Ki kellett tölteni egy kérelmet, hogy az adatainkat továbbra is tartsák nyilván mivel magyar állampolgárok vagyunk. Le kellett adnunk a lakcimkártyát és az igazolványunkat is le kellett volna, de az nekünk már évek óta lejárt. Figyelmeztettek minket, hogy ezek után csak az utlevelünkkel tudjuk igazolni magunkat, mert nem vagyunk jogosultak a magyar személyi igazolvány készittetésére és használatára. A kérelmen szerepel a külföldi lakcimünk és fogunk majd kapni egy lakcimkártyát, amin szerepelni fog a külföldi letelepedés.

Ennyi történt. Mivel a Konzul asszonynak fogalma sem volt arról az 1952-es jogszabályról, hát ugy váltunk el, hogy remélhetőleg nem találkozunk hamarosan a gyerekek miatt.

Ennyi! Sajnos ugy néz ki, hogy a tegnapi bejegyzésemben leirtak az első szótól az utolsóig ugy vannak!