Címkék

,

Az áruházak igazi jelmondata: “Elsõ a profit, és mindent megteszünk, hogy növeljük”.

Fogyasztói társadalomban élünk. Az áruházak és üzletek – csak úgy mint minden kereskedelmi szolgáltatás – elsõdleges érdeke a profit. Nem mondtam semmi újat, ugye? Elvileg az áruházak jelmondata: “elsõ a vevõ”. Ezt hangoztatják, ezt üzenik a reklámokon keresztül, ezzel csábítanak, hogy náluk vásároljunk. A reklámok azt harsogják: még olcsóbb, még jobb a termék, csak azért, hogy Ön, kedves vásárló még elégedettebb legyen. Ez valóban így van? Kétlem. Szerintem az igazi jelmondat: “Elsõ a profit, és mindent megteszünk, hogy növeljük”. A képlet egyszerû: szolgáljuk ki a vevõt, hitessük el vele, hogy õ a legfontosabb, hogy minden az õ érdekében történik, és minden õt szolgálja. Nem kell tudnia a kíméletlen beszerzési politikáról, amelyet megsínylenek a beszállítók, sem a dolgozók bérének és a megkövetelt munkának az arányáról, amely maga is megérne egy tanulmányt.

Nem akarok gazdasági elemzésekbe bocsátkozni, de mint vásárlónak idõnként megüti a szememet, hogy milyen felhajtást csinálnak a vásárlás, ezáltal a bevétel növelése érdekében. Két példát említek, mind a kettõtvel Carrefourban találkoztam (kb, Tesco vagy Auchan típusú szupermarket).

Az egyik a kóstoló. Péntek délután, és szombaton, lépten nyomon kóstolót kínálgató pultokba botlik az ember. Ki lehet próbálni a legújabb sajtot, joghurtot, szalámit, mártást, és még sorolhatnám. A kínáló lelkesen ecseteli a termék elõnyeit, rögtön kínál a mellette lévõ akciós készletbõl, és ajándékot ígér, ha ekkora vagy akkora mennyiséget veszel. Sok embert meggyõznek, aki kipróbálja az új dolgot, és vagy bejön nekik, vagy nem.

A másik dolog, amit bevetnek, agy kis felhajtás. Valami egyedi, valami kuriózum. Mutatok két példát.

Néhány hete a halpult mellett egy igazi cápa volt kiállítva, kb egy méteres, szája tátva, fogai merednek ki belõle.

Itt a nyár, és el kellene adni néhány árucikket, amelyekre csak ilyenkor van kereslet? A pálmafa és a majom mindenkiben a meleg éghajlatot idézi fel. Adjunk hozzá egy kis technikát, hogy a bábuk mozogjanak, fûszerezzük meg egy kis zenével, és kész is a giccs, ami jó hangulatot hivatott teremteni:

Elárulom, nem vásároltam sem több halat, sem több jégkrémet. Azt vettem, amire igazán szükségem volt. Kedves Carrefour, sajnos most nem jött be a vevõcsábító trükk.