Címkék

, , , , , ,

Régebben irtam róla, hogy mindenfelé lezárások vannak a környékünkön, de mivel lett most uj sok olvasója a blognak, először frissítsük a tényeket. 

Ott kezdődött, hogy lezárták, majd szó szerint fel is robbantották a hozzánk vezető hidat és alatta először az egyik, majd a másik oldali autópályát. Az Olaszországi tragédia óta felülvizsgálták a felüljárók, hidak állapotát, katasztrofális eredmények születtek. Azóta az országban folyamatosak a felújítások, mindegy merre jártunk, hidakat újítanak fel. Nincs is ezzel semmi baj, mert szükség van erre, ne legyen tragédia, az az egy is sok volt. 😥

Mikor megjelentek a hírek, hogy 2022 augusztusában lezárják a hidat és 2024 februárjában át is adják az újat, hát voltak  itt nagy vigyorgások az Erpe-i facebook csoportban. Én csak olvastam és jókat szórakoztam, hogy kinek mi volt a véleménye erről a 2024-es dátumról. Szó szerint kinevették. Magunkban mi is itthon, hiszen már megismertük ezeknek az építkezéseknek a gyorsaságát, ami ugyancsak katasztrofális. 

Valamikor kora tavasszal meghívták az utcánk lakóit egy látogatásra, mindent megmutattak, bemehettünk az építkezésre, elmondták a munkálatok rendben haladnak, tartják az időpontot, a komplett építkezés végét most is februárra mondják, akkor lesz a hivatalos átadás, de a híd reményeik szerint már decemberben állni fog és járható lesz, használhatjuk is majd. Mindenki boldog volt.

Majd jött egy másik hír, hogy lezárják az utcánk egyik végét, mert csatornázni kell, az ott lévő házakat elönti a víz ha sok eső esik. Igen, ezt meg kell oldani, egyértelmű. De tényleg pont most? Ezek a munkálatok ugy gondolták, hogy elfognak tartani decemberig. Ekkor írta valaki először, hogy olyan, mintha szigeten laknánk, egyetlen úton lehet bejönni Erpe ezen részére. Ez például azt jelentette, hogyha a virágosunkhoz szerettünk volna menni aki az utca másik végében lakik, akkor kb. 10-15 percet kellett utazni autóval a 3 perc séta helyett, kerülve egy másik településen át. Aalst-ba, Brüsszelbe ugyancsak megnőtt a menetidő. Nem csak a kilométerek miatt, hanem ezeken az utakon természetesen megnőtt a forgalom. A bő egy év alatt toldozott foldozott lett ez az út is, teljesen tropára ment. Gondolom ha elkészül minden munka, akkor azt fogják felújítani, mert igy nem maradhat. 

A következő hír, hogy hurrá, éljen, kész az autópálya fele, a mi oldalunkon a híd tartópillérei. Összeszedték a környék összes kamionját, csináltak nagy csinnadrattával nyomáspróbát, sikeresen át is vették az autópálya uj felét, rá is vezették a forgalmat. És eltűnt mindenki az építkezésről. Leálltak a munkálatok. Senki nem tudott semmit.

Ujra a helyi facebook csoportból jött a hír, állítólag tolódik az építkezés időpontja. Reakció erre: 🤣 De semmi hivatalos. Majd kb. 1 hónap mulva az autópálya egyik oldalán megjelent a tábla, hogy az utópályát 2024 júliusában adják át. Majd jött a hír, hogy a vasúttársaság nem egyezett bele, hogy a nyári szezonban leállítsák a közlekedést egy egész hétvégére amig az autópálya másik oldalát is szétszedik, erre leghamarabb csak szeptemberben kerülhet sor. 😤 Hát nem volt itt tervezés? Hogy mikor mit kell csinálni? Egyeztetés azokkal akiket befolyásolhat ez az építkezés? A vasút nem csak ugy megjelent ott a semmiből, ott van már pár évtizede. Ezt csak ugy meglehet csinálni, hogy az elfogadott tervek ellenére azt mondják, hogy nem lehet lezárni a sinpályát? Ráadásul azon a hétvégén amikor lettek volna a munkálatok végig esett, szóval nem akart volna fél Belgium vasúttal menni a tengerpartra. 😏 

Később sem kaptunk semmilyen értesítőt, hogy bármi is változna a híd átadásával kapcsolatban, és itt az utcánkban sem vették le a táblát amin az eredeti dátum van, 2024 február.

Múlt hétig. Amikor is egy nap eltéréssel kaptunk két levelet is.

20231129_101913

Az elsőben arról tájékoztattak, hogy az utcánkban folyó munkálatok a végéhez közelednek, még a hét közepén megkapja a végleges aszfaltot az úttest, a járdát folyamatosan tudják csinálni, de az úton már lehet közlekedni. Nos ezzel csak az volt a gondom, hogy tavaly mikor egy másik út befejező munkálatai késtek akkor azt mondták, hogy +8 fok alatt nem aszfaltozhatnak, mert nem lesz tartós. Na most ha valaki megnézte volna az időjárásjelentést, akkor az elmúlt hét szerdájától látható volt, hogy hűlik a levegő, napközben sem lesz 4-5 foknál több, éjszaka meg akár fagyhat is. De a levélből azt szűrtem le, hogy időjárásjelentést nem néztek, viszont az utat nem is aszfaltozták le. 🙄🤭

A másik levélben az van, hogy készen lettek a tartópillérek a másik oldalon is, igy december második hétvégéjén lezárják az autópályát, beterelik Aaslt-ba a forgalmat, és felteszik az áthidalókat. Ezután már csak le kell aszfaltozni. Most ugy gondolják, hogy január közepén felszerelik a korlátokat és utána már használhatjuk is a hidat. No most ezzel csak az a gondom, hogy ugye tél van. 🤦‍♀️🤷🏻‍♀️ Az aszfalt ott is aszfalt. 

Két kérdés foglalkoztat minket továbbra is. Mikor lesz hidunk? Mikor lesz megnyitva az utca? Bevallom őszintén, hogy március végénél előbb nem számitok egyikre sem. Már ha megjön a tavasz, az enyhülés, mert itt kb. minden egy hónap elcsuszással történik, mint ahogy Magyarországról emlékszünk. 

Igy aztán bár már látszik az alagút vége, csak még a távolságot nem látjuk mikor érjük el a  szigetbeli életnek a végét. De jövőre, az legalább tuti. 🤭😉